Kehon rajojen hahmottaminen

Kun ihmisen kehonkuva on häiriintynyt, käsitys oman kehon rajoista voi olla vääristynyt. Henkilö ei ehkä tiedosta, mistä jokin kehonosa alkaa ja mihin se loppuu. Hän voi kuvitella joidenkin kehonosiensa olevan pienempiä tai suurempia kuin mitä ne todellisuudessa ovat.

Tällaiset virheelliset käsitykset omasta kehosta vaikeuttavat toimimista. Olotila omassa kehossa saattaa tuntua epämukavalta, ja liikkuminen voi olla kömpelöä tai haparoivaa.

Oman kehon rajojen hahmottaminen helpottuu, kun henkilö saa tunto- ja näköaistimuksia omasta kehostaan. Seuraavat harjoitteet hyödyntävätkin näitä keinoja kehon rajojen ja muotojen hahmottamseksi.

 

Harjoite 1 – Pipariukko
Pareittain tehtävä harjoite. Tarvikkeet: kyniä, saksia ja suurta paperia (suurempaa kuin oma keho).

1. Levittäkää paperi lattialle. Toinen parista menee selinmakuulle paperin päälle ja makaa liikkumattomana. Toinen piirtää parin ääriviivat paperiin mahdollisimman läheltä kehon rajoja.
Kun kehon rajat on piirretty, vaihtakaa osia.

Leikatkaa kuvat irti ja ripustakaa riviin seinälle. Tunnistatteko sekä omat että kavereidenne kuvat? Vertailkaa kuvia positiivisessa hengessä.

2. Piirtäkää kehon rajoja myös muissa asennoissa: istuma-asennossa, lempi nukkuma-asennossa jne.

 

Harjoite 2 – Onkalot
Pienryhmässä tehtävä harjoite. Tämä harjoite toimii parhaiten sisätiloissa, joissa voidaan käyttää tuoleja, pöytiä, sohvia, tyynyjä jne. apuna. Harjoite on hauska, ja antaa osallistujille monipuolisia tuntoaistimuksia omasta kehostaan.

Järjestäkää taloon rata, joka kulkee eri huoneissa. Tarkoitus on muodostaa huonekaluja, tyynyjä, mattoja ym. käyttämällä onkaloita, joiden läpi kuljetaan ryömien, kontaten, pujottautumalla jne.

Tehkää rataan noin 10 erilaista onkaloa, jotka ovat ahtaita, ja joista kuljetaan hieman vaivalloisesti. Voitte esimerkiksi päättää, että rata kulkee penkkien alta, maton alta, sohvien välistä, ison pahvilaatikon läpi, kirjahyllyn takaa, tai mistä tahansa, mikä on tilojen ja välineiden kanssa mahdollista. Käyttäkää mielikuvitustanne ja muodostakaa monipuolinen rata, jossa on eri kokoisia ja eri muotoisia koloja ja tunneleita.

Onkaloiden ei tarvitse olla yhtenäisiä, vaan radassa olevia ahtaita kohtia voi olla esimerkiksi muutaman metrin välein.

Kulkekaa rataa läpi muutaman kerran ja koittakaa, mistä olkaloista mahdutte läpi ja mistä ette. Lopuksi kokoontukaa yhteen ja keskustelkaa radasta ja sen haasteista. Miltä onkaloista kulkeminen tuntui? Mikä oli vaikein kohta, mikä helpoin? Miten muuttaisitte rataa?

 

Harjoite 3 – Painelu
Pareittain tehtävä harjoite, joka sopii hyvin myös rentoutumiseen. Hyvä harjoite tehtäväksi siinä vaiheessa, kun koskeminen ja kosketettavana olo tuntuu luonnolliselta. Tarvikkeet: jumppamattoja, taustalle soimaan rauhallista instrumentaalimusiikkia.

Toinen parista asettuu vatsamakuulle lattialle ja alkaa rentoutua. Toinen alkaa painella paria käsillään jaloista, selästä, käsistä, niskasta ja päästä rauhallisin ja jämäkin painalluksin. Koko keho käydään läpi päästä varpaisiin ja takaisin.

Otteita voi myös vaihdella: kokeilkaa kevyitä painalluksia, silityksiä, taputteluita jne. Kysykää parilta, mitkä otteet tuntuvat miellyttävimmiltä.

Jatkakaa 5-10 minuuttia ja vaihtakaa osia. Voitte vaihtaa lisäksi myös pareja, jolloin saatte kokemuksia erilaisista tavoista koskettaa.