Suhde alustaan

Mitä tarkoitetaan suhteella alustaan? Suhde alustaan kertoo siitä, miten henkilö istuu, seisoo tai makaa alustallaan, olipa se sitten lattia, maa, tuoli, sohva tai sänky.

Kun henkilöllä on ongelmia kehonkuvansa kanssa, hänen suhteensa alustaan yleensä muuttuu. Muuttunut alustasuhde voi näkyä esimerkiksi siinä, että henkilö ei pysty lattialla selällään maatessaan olemaan rentona ja asettamaan käsiään ja jalkojaan tasaisesti kiinni lattiaan, vaan hänen jalkansa jäävät koukkuun ja kätensä pysyvät rintakehän päällä. Myöskään selkä ja pää eivät välttämättä koske kunnolla lattiaan. Henkilö on jännittynyt, eikä uskalla avata raajojaan vapautuneesti irti kehostaan.

Seisoma-asennossa häiriintynyt suhde alustaan näkyy esimerkiksi siinä, että jalkapohjat ovat hyvin lähellä toisiaan, eivätkä jalat mielellään irtoa kauas toisistaan. Askelpituus on lyhyt ja henkilö varoo avaamasta jalkojaan. Myös kädet pysyvät lähellä kehoa.

Istuessa näkyy samat periaatteet: henkilö ei istu rennosti, vaan vain osa kehosta koskee tuoliin ja sekin hyvin varovasti. Jalkapohjat eivät ole lattiassa, vaan lattiaan koskevat ehkä vain varpaat. Henkilö ei nojaa selkänojaan koko selällään. Oleminen vaikuttaa varovaiselta, haparoivalta ja aralta.

Alustasuhteesta kertoo myös se voima ja intensiteetti, jolla henkilö alustallaan toimii. Uskaltaako henkilö tömistää jalkojaan lattiaan hyvin lujaa, uskaltaako hän hyppiä tai juosta?

Yleisperiaatteena voidaan pitää sitä, että mitä terveempi henkilön suhde alustaansa on, sitä vapautuneemmin ja avoimemmin hän on alustallaan ja sitä laajempaa pinta-alaa hän siitä käyttää. Häiriintynyt alustasuhde saa ihmisen kutistamaan pinta-alaa, jolla hän seisoo, istuu, makaa tai liikkuu, ja toimimaan jännittyneenä ja varovaisenoloisesti alustallaan.

 

Harjoite 1 – Meritähti merenpohjassa
Tämä harjoitus sopii myös rentoutukseksi.

Asetu selinmakuulle lattialle. Mieti hetki, millainen asentosi on. Koskevatko jalat lattiaa koko piduudeltaan? Entä kädet ja selkä? Onko takaraivo kiinni lattiassa?

Kuvittele nyt, että makaat meren pohjassa. Vesi yläpuolellasi painaa sinua kiinni pohjaan. Pohkeet, takareidet, pakarat ja selkä painuvat kiinni pohjaan. Myös lapaluut, olkapäät, kädet ja pää painuvat pohjaan. Koko kehon takapuoli on kiinni pohjassa – vain alaselkä ja niska ovat hieman irti.

Makaa tässä asennossa ja anna lihastesi rentoutua. Et tarvitse lihasjännitystä, sillä pohja kannattelee sinua. Hengitä rauhallisesti ja tunne, kuinka koko keho on rentoutunut ja painunut kiinni meren pohjaan.

Mieti nyt, missä asennossa kätesi ja jalkasi ovat. Ovatko jalkasi lähellä toisiaan? Ovatko kätesi lähellä kehoa? Ala sitten avata jalkojasi haara-asentoon. Siirrä jalkojasi niin auki, kuin mahdollista. Tee sama käsillä. Avaa kainalot auki ja siirrä käsiäsi pohjaa pitkin niin auki, kuin mahdollista. Asentosi on avoin, ja muistuttaa meritähteä.

Kurkota nyt käsiäsi ja jalkojasi muutaman kerran mahdollisimman pitkälle. Hae asento, joka on mahdollisimman avoin, mutta rento. Jää tähän asentoon ja jatka rentoutumista.

Mieti, miltä avoin asento tuntuu. Onko asennossa helppo olla? Miltä kädet, jalat, selkä ja pää tuntuvat? Kun olet valmis, nouse istumaan.

 

Harjoite 2 – Liikkuminen erilaisilla tukipinnoilla
Pienryhmässä tehtävä harjoite, joka tehdään sisällä riittävän suuressa tilassa (esim. jumppasali tai muu iso tila).
Harjoituksen tarkoituksena on liikkua eri tavoilla käyttäen erilaisia tukipintoja.

Ryhmäläiset alkavat kulkea ympäri salia omaan tahtiinsa ja omalla tyylillään. Kaikki liikkuvat samaan aikaan.
Ohjaajalla on lista erilaisista liikkumisen tavoista, joita hän pyytää ryhmäläisiä tekemään. Ryhmäläiset liikkuvat koko ajan salissa itse haluamiinsa suuntiin ja vaihtavat liikkumisen tapaa sitä mukaa, kun ohjaaja antaa uuden ohjeen.

Esimerkkejä erilaisista liikkumisen tavoista, joita ohjaaja pyytää ryhmäläisiä tekemään:

  • Kävele ensin omaan tapaasi
  • Kävele sitten mahdollisimman isoilla ja leveillä askelilla
  • Kävele niin, että tömistät jaloillasi mahdollisimman paljon
  • Hypi, kävele tai juokse yrittäen saada aikaan mahdollisimman paljon töminää
  • Kulje nelinkontin (karhukävely)
  • Mene makaamaan ja kulje vierien itsesi ympäri
  • Vieri kädet suorana pään yläpuolella
  • Kulje vatsallasi
  • Kulje selälläsi ja pidä selkä kiinni lattiassa
  • Kulje vasemmalla kyljelläsi, sitten oikealla
  • Nouse ylös ja kulje mahdollisimman hiipien ja varovasti
  • Kulje kontaten

 

Jokaista liikettä tehdään minuutti-pari. Lopuksi keskustellaan ryhmäläisten kanssa kokemuksista.
Harjoitetta voidaan soveltaa niin, että taustalle laitetaan soimaan rytmistä musiikkia (mielellään instrumentaalimusiikkia), ja liikkuminen tehdään musiikin tahdissa.

Alustasuhteen kehittämisen lisäksi harjoite kehittää itseilmaisua, luovuutta, uskallusta toimia ryhmän edessä ja uskallusta käyttää kehoa monipuolisesti itseilmaisun välineenä. Musiikkia käytettäessä harjoite kehittää myös rytmitajua.