Kehon keskilinjan hahmottaminen

Yksi häiriintyneen kehonkuvan tunnuspiirteistä on vaikeus hahmottaa kehon keskilinjaa. Kun tunne kehon keskilinjasta on hukassa, se vaikuttaa häiritsevästi kaikkeen liikkumiseen. Myös asennot häiriintyvät ja toimiminen eri asennoista käsin vaikeutuu.
Esimerkki: Kun Tiina istuu, hän on poikkeuksetta kallistuneena vasemmalle puolelle. Hänen selkänsä on kiertynyt ja pää kallistunut vasemmalle. Kun Tiinaa pyydetään etsimään suora asento, hän miettii ja etsii asentoa hetken, ja päätyy lopulta samaan, vasemmalle kallistuneeseen asentoon. Tiinan asentotunto viestii hänen asennostaan virheellisesti, ja Tiina luulee istuvansa suorassa, vaikka todellisuudessa on vasemmalle kallistuneena.

 

Harjoite 1 – Keskilinjan hakeminen seisten

Seiso hartioiden levyisessä haara-asennossa. Älä lukitse polvia. Seiso ryhdikkäästi, mutta rennosti.
Sulje silmäsi. Ala kallistaa itseäsi vuoroin eteen ja vuoroin taakse. Nojaa eteen, sitten taakse. Liike on koko ajan jatkuva. Tee liike niin laajana kuin mahdollista, mutta kutenkin niin, että jalkapohjat pysyvät koko ajan lattiassa ja tasapaino säilyy.
Heiluta itseäsi näin useita kertoja eteen ja taakse. Tunnustele liikettä tehdessäsi, missä kohtaa kulkee keskilinja. Ylität sen joka kerta, kun nojaat eteen ja taakse. Kun alat löytää liikkeen keskikohdan (kohta, jossa kehon painopiste on suoraan jalkojen alla) ja tunnet sen selkeästi, ala pienentää liikettä.
Pienennä liikettä niin, että vain käväiset keskikohdan etu- ja takapuolella. Pysäytä sitten liike kokonaan ja jää keskelle.
Tee sama harjoitus sivusuunnassa. Kallista kehoasi vuoroin vasemmalle ja vuoroin oikealle. Selkä pysyy suorana harjoituksen ajan ja jalkapohjat tukevasti lattiassa.
Kun olet löytänyt liikkeen keskikohdan suhteessa painovoimaan, ala pienentää liikettä ja jää lopulta keskelle.
Tee vielä selän kierto samalla periaatteella. Kierrä selkää hallitusti vuoroin vasemmalle ja vuoroin oikealle puolelle. Kädet ovat rentona. Pienennä liikettä ja jää keskelle.
Olet nyt löytänyt kehosi keskilinjan kolmessa eri liikesuunnassa. Mieti, tuntuuko asento sinusta luonnolliselta. Onko asento sama, missä yleensäkin seisot? Tuntuuko asento sinusta hyvältä?
Avaa silmäsi. Säilytä asento.

 

Harjoite 2 – Kehon keskilinjan hakeminen istuen
Tämä harjoite soveltuu hyvin myös ryhtiharjoitukseksi.

Istu ryhdikkäästi mutta rennosti kovalla, käsinojattomalla tuolilla tai jakkaralla. Jalkapohjat ovat tukevasti lattiassa ja katse eteenpäin suunnattuna. Kädet roikkuvat rennosti sivuilla.
Sulje silmäsi ja keskity kehoosi.
Tee samat liikkeet kuin edellisessä harjoituksessa. Hae kehon keskilinja kolmessa liikesuunnassa: eteen-taakse -suunnassa, sivutaivutuksissa ja selän kierrossa. Tee liikkeet hallitusti, mutta välttäen turhaa jännitystä esim. hartioissa.
Kun tunnet liikkeen keskikohdan suhteessa painovoimaan (kehon keskilinja), pienennä liikettä ja jää keskelle. Tunnustele hetki asentoa ja siirry seuraavaan liikkeeseen.
Kun teet selän kiertoa, liikettä helpottaa kun ristit kätesi rintakehälle. Selän kierrossa kehon painopiste pysyy koko ajan lähes muuttumattomana, mutta etsi silti liikkeen keskikohta.
Olet nyt löytänyt kehon keskilinjan kolmessa eri liikesuunnassa. Mieti nyt, tuntuuko asento sinusta luonnolliselta. Onko selkäsi normaalisti tässä asennossa, kun istut? Tuntuuko asento hyvältä? Avaa silmäsi ja säilytä asento.
Kun haluat haastetta, tee harjoite jumppapallolla istuen.

 

Harjoite 3 – Kehon keskilinjan hakeminen jumppapallolla
Tämä harjoite on hauska ja tehokas. Pallolla istuminen pakottaa löytämään tasapainotilan ja sitä kautta kehon keskilinjan.

Istu jumppapallolla. Keinuta itseäsi eri suuntiin ja tasapainoile pallolla. Nojaa eteen ja taakse, vasemmalle ja oikealle. Kierrä puolelta toiselle ja pompi. Yritä tehdä mahdollisimman isoja liikkeitä eri suuntiin.
Kun teet liikkeitä pallolla, mieti, miltä tuntuu. Kuinka pitkälle voi kallistaa kaatumatta? Missä kohtaa tasapaino uhkaa mennä? Missä kohtaa olo tuntuu kaikkein tasapainoisimmalta?
Kun haluat haastetta, irrota jalat lattiasta ja laita ne koukkuun pallon sivuille. Tasapainoile pallolla. Kuinka kauan pysyt pallolla? Haasta kaverisi mukaan kisaan. Kokeilkaa harjoitetta myös silmät kiinni ja jokin painava tavara kädessä.